Activiteiten 2014

- Verrassingsdag
- Van Spellewerck tot Experikant

Verrassingsdag

Op 25 november heeft het bestuur van Het Molenwiekje ons verrast met een gezellige middag. Om 1 uur werden wij in De Geubel ontvangen. Al snel werd een deel van de verrassing duidelijk. We kregen allemaal een materiaal setje om een mooi speldenkussen te borduren. Een prachtig ontwerp van Ina. Na de koffie vertelde Leny over diverse borduur technieken. Een aantal van haar werkstukken waren verzameld in een pronkrol. Ook had ze prachtige stukken met Chinees en Japans borduurwerk meegenomen. Aan het einde van de middag werden we uitgenodigd om naar SED te gaan. Hier kregen we een overheerlijk 4 gangen diner voorgeschoteld. Een mooie afsluiting van een zeer geslaagde middag.


terug naar begin


Van Spellewerck tot Experikant

In het najaar van 2014 organiseerde kantkloskring "Het Molenwiekje" een expositie over de historie van het kantwerk van 's Gravenmoer "Van Spellewerck tot Experikant". Het is in 2014 nl. 100 jaar geleden dat er in 's Gravenmoer een kantwerkschool werd geopend.

Op deze tentoonstelling was prachtig kantwerk te zien vanaf de 17de eeuw tot nu;
- oude kanten van de Stichting Cultureel Erfgoed van de LOKK
- oude en nieuwe 's Gravenmoerse kanten
- kantwerk uit de periode van de kantscholen van 1914 t/m 1942
- kantwerk van onze kringleden
- moderne kantobjecten

Ook waren er foto's, oude documenten en kopieŽn van schilderijen van Jan Veth, Max Liebermann en Marie de Rode-Heijermans te zien; zij hebben de kantwerkster van 's Gravenmoer vastgelegd op hun doek.

In dezelfde periode was er in 's Gravenmoer een expositie van het kunstenaarscollectief Experikant (www.experikant.nl); zij experimenteren vanuit de oude kanttechnieken met eigentijdse materialen en komen zo tot nieuwe toepassingen.

klik hier voor een video van de tentoonstelling "van spellewerck tot experikant"

terug naar begin


menu